Δραστηριότητες

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΑΡΤΗΣ

Αν και η Σάρτη μετρά λιγότερο από 100 χρόνια ως οικισμός έχει μια πλουσιά ιστορία να διηγηθεί. Οι κάτοικοι της, πρόσφυγες, από το νησί Αφισιά στη Μικρά Ασία, αναζητώντας μια νέα πατρίδα κατέληξαν σε αυτό τον τόπο που μοιάζει εκπληκτικά με το παλιό τους χωριό στη θάλασσα του Μαρμαρά. Στο παλιό δημοτικό σχολείο (1928), όπου ο πολιτιστικός σύλλογος Σάρτης ίδρυσε και λειτουργεί το Λαογραφικό Μουσείο μπορείτε να πάρετε μια γεύση από την ιστορία μας μέσα από αντικείμενα καθημερινής χρήσης της τότε εποχής, κείμενα ή φωτογραφίες.Το Μουσείο είναι ανοιχτό Σάββατο και Κυριακή.

ΠΑΛΙΟ ΜΕΤΟΧΙ ΜΟΝΗΣ ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ

Το Μετόχι ήταν το “σπίτι” των προσφύγων για δύο χρόνια περίπου, όταν έφθασαν στην περιοχή, μέχρι να οικοδομήσουν τις δικές τους κατοικίες. Δυστυχώς, προς το παρόν, δεν είναι επισκέψιμο στον εσωτερικό του χώρο άλλα μπορείτε να δείτε το κτίσμα και την αυλή του. Λίγα μετρά πιο πάνω βρίσκεται η μικρή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου όπου κάθε χρόνο την ήμερα της μνήμης του ο πολιτιστικός σύλλογος Σάρτης διοργανώνει ένα παραδοσιακό πανηγύρι.

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

Καθώς η Σιθωνία διατήρει περισσότερο τη φυσική της ομορφιά, με αφετηρία το Sunrise country απολαύστε υπέροχες διαδρομές στο βουνό Δραγουδέλι, μέσα στο πράσινο με πανέμορφα τοπία και αφήστε πίσω τους ήχους της καθημερινότητας. Από την κορυφή μπορεί κανείς να απολαύσει την υπέροχη θέα των τριών χερσονήσων της Χαλκιδικής, καθώς και να θαυμάσει των 2000 ετών δέντρο Ίταμος, χαρακτηρισμένο σήμερα ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης.

ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ-ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΠΟΡ

Για τους θαυμαστές του βυθού, με εμπειρία ή όχι στις καταδύσεις, στη περιοχή λειτουργούν σχολές κατάδυσης που είτε θα σας βοηθήσουν για την »πρώτη’’ εξερεύνησή σας είτε θα ανακαλύψετε μαζί τις ομορφιές του βυθού της περιοχής. Για τους λάτρεις της αδρεναλίνης σε κοντινή απόσταση από το Sunrise έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε θαλάσσια σπορ και παιχνίδια. Το κέντρο θαλάσσιων αθλητικών δραστηριοτήτων, δίπλα από το Sunrise beach bar παρέχει ποικιλία θαλάσσιων σπορ όπως wind surfing, katamaran (παραδίδονται μαθήματα και με την ολοκλήρωση τους δίπλωμα), ή σανίδα αλλά και παιχνίδια όπως μπανάνα, σαμπρέλα ή θαλάσσιο σκι.
(www.aquafun-watersports.de)

ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗ ΒΟΥΡΒΟΥΡΟΥ

Ενοικιάζοντας ένα σκάφος από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα ανακαλύψτε το πανέμορφο σύμπλεγμα μικρών νησιών στη Βουρβουρού και κολυμπήστε σε απομονωμένες παραλίες με κρυστάλλινα νερά. Η άδεια χειρισμού ταχύπλοου δεν είναι απαραίτητη.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ

Ο αμπελώνας του Πόρτο Καρρά εκτός από τον μεγαλύτερο ενιαίο αμπελώνα της Ελλάδας είναι και απο τους μεγαλύτερους ενιαίους βιολογικούς της. Βρίσκεται 35 χιλιόμετρα από τη Σάρτη και εκτός από την ξενάγηση σας έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τις διάφορες γεύσεις κρασιών που παράγει.